Pierwszy raz w tym roku sama przygotowuję święta. Mój debiut. Pierwszy raz spędzimy je we własnym domu. Miałam dwa wyjścia! Posprzątać, ugotować, ozdobić, wypachnić, ubrać, pozapinać na wszystkie guziki, wszystkie niepozapinane sprawy. Jasne, że tak chciałam! Jak w reklamie. Tyle tylko, że z dwójką dzieci kosztowało by mnie to sporo energii, nerwów itd. Odpuściłam. Nie chciałam by moje dzieci, zapamiętały atmosferę świąteczną jako nerwową pogoń po domu ze szczotką od toalety. Jestem więc niegotowa! Mam nadal spory bałagan (nie zdążę – trudno!). Nie ugotowałam jeszcze wszystkiego (będę gotować na bieżąco, część zadań kulinarnych oddelegowałam gościom). Ale! Ozdobiliśmy razem dom. Zrobiliśmy razem pierniki i bałwany na choinkę. Zrobiliśmy też zakupy. Razem. Wolno. Tak sobie celebrujemy codzienność. W tle kolędy (jeśli uda mi się je przemycić, bo na ogół rządzą Śpiewające Brzdące :)). Dzwonimy też codziennie do dziadków. „Kiedy będą?! My już czekamy :). Przyjedźcie szybko. Pierniki już mamy!”
A jak u Ciebie? Jak mijają przygotowania?

Jeśli masz ochotę zaangażować swoje dzieci w przygotowania świąteczne, podaję przepis na bałwany z masy solnej.

Masa solna

Przepis jest bardzo prosty. Myślałam, że to trudniejsze a tu tylko mieszamy i już. Masa plastyczna, miękka, fajniejsza niż ciastolina. :) Wiele frajdy!

Składniki:

  • szklanka soli
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju

Do dzieła!

Do miski wsyp składniki i dokładnie je zamieszaj.

ozdoby choinkoweozdoby choinkowe

Ozdoby choinkowe – bałwanki z masy solnej

Potrzebne będą:

  • pędzelki
  • papier do pieczenia
  • dwa kieliszki lub okrągłe foremki o różnych średnicach do wycięcia brzuszków bałwanków
  • nożyk
  • farbki akrylowe lub plakatowe (my użyliśmy zwykłych plakatówek)

Do dzieła!

  1. Rozwałkuj masę solną na ok. 0,5cm grubości.ozdoby choinkowe
  2. Wytnij kółka o różnych średnicach. Nożykiem wytnij kapelusze i szaliki. Uformuj też kuleczki na nosy bałwanków.ozdoby choinkoweozdoby choinkowe
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż części bałwanków, sklejając je delikatnie z sobą. (Możesz zwilżyć wodą miejsce sklejenia). Jeśli chcesz by bałwanki miały dziurkę, na przewleczenie sznureczka zrób ją słomką lub patyczkiem do szaszłyków. (My przykleiliśmy sznureczki klejem na ciepło, dlatego nie mamy dziurek).ozdoby choinkowe
  4. Piecz ok. 2 godzin w nagrzanym do 80oC piekarniku. (Jeśli bałwany pękają, zmniejsz temperaturę)
  5. Po wyschnięciu i wystudzeniu pomaluj ozdoby choinkowe. ozdoby choinkowe

Tak bałwanki prezentują się na choince :).

ozdoby choinkoweozdoby choinkowe

Radosnych Świąt!
U lala fiu fiu

Ps. Pomysł zaczerpnięty z „Dzieciaki szykują Święta” – Beata Lipov

Jeśli planujesz wysłać kartki świąteczne, to może zainspirują Cię nasze pomysły: klik :) ?

Wprowadź klimat świąteczny do pokoju dziecięcego, wydrukuj i powieś plakat: klik :) ?

Zbliża się koniec roku. Znów liczymy czas od nowa!
Może chciałabyś zrobić coś dla siebie i zainteresuje Cię lista kursów Internetowych dla mam: klik :) ?
U lala fiu fiu


Tekst nie jest sponsorowany. Zdjęcia i treść należą do Justyny Szewczyk.


Dziękuję Ci, że czytasz mojego bloga, mam nadzieję, że tekst okazał się inspirujący. Zapraszam Cię do przeczytania innych moich tekstów na Ulalafiufiu lub na Facebooku. Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w komentarzu.